top of page
woman-torso-in-underwear-with-medical-marks-for-pl-2021-08-26-15-27-40-utc.jpg

Liposuctie

Liposuctie, gewoonlijk lipo genoemd, is een chirurgische procedure voor lichaamscontouren waarbij overtollig vet wordt weggezogen via een dunne buis, een canule genaamd, die aan een vacuüm is bevestigd.

Een ervaren plastisch chirurg kan selectief ongewenste vetophopingen verwijderen om uw heupen, buitenste dijen, bovenarmen, buik, taille, kin of andere delen van het lichaam te contouren.

Deze chirurgische ingreep kan dramatische resultaten opleveren in één sessie. Veel artsen en patiënten geven de voorkeur aan liposuctie boven niet-chirurgische vetverminderingsbehandelingen, die gewoonlijk twee of meer sessies over meerdere maanden vergen om in de buurt van dezelfde lichaamscontourresultaten te komen. Lipo-resultaten zijn ook meestal voorspelbaarder.

Het wordt vaak gecombineerd met andere cosmetische ingrepen, zoals een buikwandcorrectie (buikwandcorrectie), als onderdeel van een mommy make-over. Vet dat via lipo is verwijderd, kan ook worden gezuiverd en overgebracht naar het gezicht, de billen, de borsten of andere gebieden om het verloren volume te herstellen of meer volheid te creëren.

NIPBOOKING-tip: Mensen vragen vaak hoeveel gewicht ze kunnen verliezen met liposuctie, maar dit is geen procedure voor gewichtsverlies: het is een procedure voor lichaamscontouren, bedoeld om relatief kleine gebieden van hardnekkig vet te verwijderen. 

Pro's & Cons

Pluspunten​​​

 

  • Liposuctie kan blijvend hardnekkige lichaamsvet verwijderen.​

  • Een plastisch chirurg kan in één sessie grotere hoeveelheden overtollig vet verwijderen dan mogelijk zou zijn met niet-chirurgische procedures. 

  • Zichtbare liposuctielittekens zijn meestal onopvallend, omdat de incisies voor de canule zo kort zijn. Sommige ervaren chirurgen verbergen hun gaatjes van 1 cm in gebieden zoals de borstplooi, de navel, de oksels of de bovenkant van de bilspleet.

  • De procedure stelt uw chirurg in staat om het lichaam opnieuw vorm te geven, vooral wanneer het wordt gecombineerd met vetoverdracht om meer volheid aan andere gebieden toe te voegen. 

 

Nadelen​​

  • Liposuctie is een operatie en het kost tijd om te genezen. Vooral als u tumescente liposuctie heeft, heeft u tot twee weken downtime met zwelling, blauwe plekken, gevoelloosheid en zenuwpijn. 

  • Zodra het lichaamsvet is verwijderd, kan uw huid doorzakken als deze niet genoeg elasticiteit heeft om terug te stuiteren. Sommige patiënten moeten zelfs liposuctie volgen met een huidverstrakkingsprocedure.

  • Asymmetrie, kuiltjes en andere onregelmatigheden in de contouren kunnen voorkomen, vooral als uw chirurg onervaren is. 

  • Terwijl liposuctie vetcellen permanent verwijdert, kunnen resterende vetcellen uitzetten of nieuwe vormen als u aankomt.

Wie is een goede kandidaat voor liposuctie?

 

Goede kandidaten voor liposuctie zijn gezonde niet-rokers, die:

  • een BMI (body mass index) van 30 of lager

  • goede elasticiteit van de huid

 

Hoe verloopt een lipo-behandeling?

Liposuctie is een poliklinische procedure. Het duurt meestal slechts een uur of twee, afhankelijk van hoeveel delen van het lichaam je gedaan krijgt. U krijgt lokale anesthesie, intraveneuze sedatie of algemene anesthesie voor uw liposuctieprocedure. Zorg er in ieder geval voor dat iemand u daarna naar huis brengt.

Voor tumescente liposuctie, de traditionele liposuctietechniek, maakt uw arts een of meer kleine incisies (een kwart inch of minder) in het beoogde gebied en injecteert hij een grote hoeveelheid van een mengsel van zoutoplossing (zout water), lokale anesthesie (lidocaïne) en epinefrine in uw weefsel. De vloeistof zorgt ervoor dat het vet opgezwollen, stevig en gemakkelijker te verwijderen is. Het vernauwt ook uw bloedvaten, wat blauwe plekken, bloedverlies en hersteltijd vermindert.

De chirurg brengt vervolgens de canule door dezelfde incisie in en beweegt deze heen en weer onder de huid om het vet af te breken voordat het wordt weggezogen.

Voor een heel klein gebied duurt de procedure ongeveer 30 minuten, terwijl een 360 lipo-procedure - inclusief de buik, lovehandles, rug en rondom de romp - drie tot vier uur kan duren.

Terwijl de meeste plastisch chirurgen traditionele liposuctie aanbieden, zijn nieuwe technologieën er allemaal op gericht om vet gemakkelijker te verwijderen met minder trauma aan het omringende weefsel, waardoor de hersteltijd wordt verkort. Tijdens uw consultatie zal uw chirurg u helpen beslissen welk type liposuctietechniek voor u geschikt is.

.

Hoe lang is het resultaat zichtbaar? 

Liposuctie verwijdert permanent vetcellen. Dat gezegd hebbende, zullen uw resultaten aanhouden zolang u een stabiel gewicht behoudt.

Als u aankomt, zullen de resterende vetcellen groter worden, waardoor uw resultaten mogelijk afnemen of contouronregelmatigheden ontstaan. In gevallen van aanzienlijke gewichtstoename kunnen zich zelfs nieuwe vetcellen ontwikkelen in de behandelde gebieden, hoewel het gebied er nog steeds beter uitziet dan wanneer u geen liposuctie zou hebben gehad.

 

Is liposuctie veilig?

 

Wanneer het wordt uitgevoerd door een ervaren, gecertificeerde plastische chirurg,  heeft liposuctie zelden complicaties.

Dat gezegd hebbende, zijn er nog steeds risico's, waaronder:

  • Hematoom, een tijdelijke ophoping van bloed onder de huid

  • Seroma, een zak met vloeistof onder de huid die door uw arts moet worden afgevoerd

  • Tromboflebitis, wanneer zich bloedstolsels vormen in de diepe aderen

  • Veranderingen in huidskleur of gevoel

  • Littekens door thermische verbranding, boven of onder de huid (meestal alleen een probleem met laser- en echografie-ondersteunde lipo, als huidpoorten niet worden gebruikt)

  • Vetembolie, die optreedt wanneer een stuk vet zich scheidt en vast komt te zitten in een bloedvat, kan naar de longen, het hart of de hersenen reizen.

Als u zich zorgen maakt over iets wat u tijdens uw herstel ervaart, aarzel dan niet om uw arts te bellen.

Find your Clinic

Annie VH

goed

gemiddelde waardering 4 uit 5
Liposuctie

Vijf maanden geleden liposuctie laten doen. Vet is echt weg en gaat nog beteren zegt de arts. Mijn huid is niet strakker. Ik ben 54 jaar en had gehoopt dat de huid wat zou aantrekken.

bottom of page