top of page
woman-at-the-plastic-surgeon-2021-08-29-16-11-02-utc.jpg

Neuscorrectie

Neuscorrectie is een soort neuscorrectie die de grootte, vorm en structuur van de neus kan veranderen. 

Dit type cosmetische neuschirurgie wordt soms gecombineerd (en vaak verward) met septoplastiek - de chirurgische correctie van een afwijkend septum, een aandoening waarbij de scheidingswand tussen uw neusholtes scheef is. Een septoplastiek is bedoeld om de ademhaling te verbeteren, terwijl een neuscorrectie meestal om esthetische redenen wordt uitgevoerd.

De procedures kunnen gelijktijdig worden uitgevoerd als septorhinoplastie, met één operatie en herstelperiode. In dit geval kan een deel van uw procedure (de septoplastiek) door de verzekering worden gedekt.

In sommige gevallen omvat cosmetische neuscorrectie ook alarplastiek, die de neusgaten (de ala) vernauwt en neusgatflare vermindert.

Pro's & Cons

Pluspunten​​​

 • Als je jarenlang geobsedeerd bent geweest door je neus, kunnen goede resultaten van deze procedure je zelfvertrouwen vergroten.

 • Een neuscorrectie balanceert gelaatstrekken.

 • Een neuscorrectie is een poliklinische plastische chirurgie, dus u gaat dezelfde dag naar huis.

 • De procedure zelf is helemaal niet pijnlijk (dankzij anesthesie) en herstel is ook niet te pijnlijk. 

 • Een functionele neuscorrectie of septorhinoplastie kan structurele problemen corrigeren en ademhalingsproblemen helpen oplossen.

 

Nadelen

​​

 • De procedure kan prijzig zijn en de ziektekostenverzekering dekt alleen de delen van de procedure die worden uitgevoerd om een structureel probleem te verhelpen, zoals een verstopte neus of klepinstorting die de luchtweg in gevaar brengt. Een puur cosmetische ingreep wordt niet vergoed door de verzekering.

 • Dit is een grote operatie en u kunt gedurende ten minste de eerste 14 dagen na de procedure aanzienlijke zwelling en blauwe plekken verwachten.

 • Sommige neuscorrectiepatiënten ervaren misselijkheid, braken en een zere keel tijdens de eerste paar dagen van herstel.

 • Het harde gips dat de eerste week wordt gedragen, kan ongemakkelijk zijn en uw neus verstopt maken.

 • Het kan tot een jaar duren voordat u uw definitieve resultaten ziet.

 • Als uw neus niet goed geneest - of als u een mislukte neuscorrectie krijgt - heeft u mogelijk een revisie-neuscorrectie nodig, een kostbare en complexe reconstructieve procedure.

Hoe verloopt een neuscorrectie?

Eerst krijgt u anesthesie om u tijdens de procedure comfortabel te houden.

Alvorens incisies te maken, tekent de chirurg vaak richtlijnen op de neus met een pen, die de gebieden aangeven die ze zullen wijzigen.

Er zijn twee primaire benaderingen voor neuschirurgie: open en gesloten.

Bij een gesloten neuscorrectie worden twee kleine incisies in elk neusgat gemaakt, zodat er geen zichtbaar litteken achterblijft.
Bij een open neuscorrectie worden kleine incisies gemaakt op de columella (het weefsel aan de basis van de neus, tussen de neusgaten) en in elk neusgat. Hierdoor heeft uw chirurg volledige toegang tot het onderliggende raamwerk van de neus.

 

De bijzonderheden van uw operatie zijn afhankelijk van uw anatomie, het gewenste resultaat en de techniek van de chirurg, maar het kan gaan om:

 • delen van het kraakbeen verwijderen en hechtingen gebruiken om een ​​grote of bolvormige neustip te verkleinen

 • het verwijderen van een klein stukje weefsel aan de basis van elk neusgat (een procedure die alarplastiek wordt genoemd) om neusgatflare te verminderen en de neusgaten te stroomlijnen

 • het verwijderen van een strook neusbot en kraakbeen (een osteotomie) voordat de resterende botten en kraakbeen bij elkaar worden gebracht om een ​​dorsale bult te verwijderen en de neusbrug te verkleinen

 • een kraakbeentransplantaat gebruiken dat uit het septum, oor of ribben is genomen om de punt opnieuw op te bouwen of een rechtere brug te creëren (sommige plastisch chirurgen gebruiken een synthetisch materiaal, zoals siliconen, maar studies hebben aangetoond dat er meer complicaties kunnen optreden bij deze benadering)

Nadat de neus opnieuw is gevormd, sluit uw chirurg de incisies met oplosbare hechtingen.

Uw neus wordt vastgezet met een gipsverband of spalk, die u de eerste week van herstel draagt. Uw chirurg verwijdert het op een vervolgafspraak.

Hoe lang is het resultaat zichtbaar? 

De resultaten van een chirurgische neuscorrectie zijn blijvend, hoewel u na verloop van tijd enkele subtiele veranderingen aan uw neus zult zien als gevolg van het normale verouderingsproces.

Als u niet tevreden bent met uw resultaten of ademhalingsproblemen heeft als u eenmaal bent genezen, komt u mogelijk in aanmerking voor een revisieoperatie. In veel gevallen is littekenweefsel de belangrijkste boosdoener.

Is een neuscorrectie veilig?

 

Wanneer het wordt uitgevoerd door een ervaren chirurg, wordt neuscorrectie als een zeer veilige operatie beschouwd.

Alle chirurgische ingrepen brengen echter risico's en bijwerkingen met zich mee.

De meest voorkomende bijwerkingen na een neuscorrectie zijn zwelling, blauwe plekken en mogelijk enige bloeding.
Infectie is ook mogelijk als uitgebreide kraakbeentransplantatie nodig is of als de incisie niet schoon wordt gehouden terwijl deze geneest.
Een ernstiger mogelijke complicatie van neuscorrectie is neusobstructie, hoewel dit probleem niet levensbedreigend is.

Find your Clinic

Fatima A.H.

Neus is beter

gemiddelde waardering 4 uit 5
Neuscorrectie

Heb mijn neus laten opereren, had dikke bult en stond echt wel krom. Ben er nu na drie maanden wel blij mee maar hoop toch dat het nog mooier zal worden. Is niet helemaal wat ik in gedachte had...

bottom of page