top of page
botox-Brazilian-Butt-Lift-2.png

BBL - Brazilian Butt Lift

Een Braziliaanse buttlift, ook wel BBL-operatie genoemd, is een populaire cosmetische ingreep die in Rio de Janeiro is ontwikkeld en waarbij je eigen vet wordt gebruikt om je billen hoger, ronder en voller te maken.

Tijdens deze poliklinische procedure voert een chirurg eerst liposuctie uit om ongewenst vet uit andere delen van het lichaam te oogsten, zoals de dijen, rug, buik en flanken.

Vervolgens gebruiken ze een techniek die bekend staat als gluteale vetvergroting om een deel van het vet in de billen en heupen te injecteren, waardoor de grootte en vorm van de billen wordt verbeterd en een zandlopervorm ontstaat.

Pro's & Cons

Pluspunten​​​

  • Als het goed is gedaan, kan een Braziliaanse buttlift zeer natuurlijk ogende resultaten opleveren.

  • Naast het verbeteren van de grootte en vorm van je billen, vormt een BBL ook de contouren van je taille, lovehandles, dijen, onderrug en andere gebieden waar je overtollig vet wilt verminderen.

  • Het vet dat de overdracht overleeft, is er voor altijd, dus de resultaten zijn langdurig, op voorwaarde dat u niet te veel aankomt of verliest.

  • Er is geen kans op allergische reacties of afstoting omdat vet uit uw eigen lichaam wordt gebruikt.

  • Als het veilig en correct wordt uitgevoerd, waarbij vet in het onderhuidse weefsel net onder de huid wordt geïnjecteerd, wordt de procedure als veilig beschouwd (meer daarover hieronder).

  • BBL-littekens zijn minimaal - alleen van kleine incisies gemaakt voor liposuctie, meestal op gemakkelijk verborgen plaatsen.

 

Nadelen​​

  •  Vanwege de risicovolle technieken van sommige cosmetisch chirurgen, behoren Braziliaanse buttliften tot de gevaarlijkste procedures voor cosmetische chirurgie.

  • U moet enkele weken lang zitten of elke activiteit die directe druk op uw billen uitoefent, vermijden om te voorkomen dat het getransplanteerde vet wordt verstoord. Volledig herstel kan enkele maanden duren.

  • De resultaten variëren van patiënt tot patiënt, omdat ongeveer 40% van het overgedragen vet in de eerste vier maanden na de procedure op natuurlijke wijze door het lichaam wordt geresorbeerd.

Wie is een goede kandidaat voor BBL?

U kunt een goede kandidaat zijn voor een BBL als u een gezond gewicht heeft, met voldoende overtollig lichaamsvet voor uw chirurg om  over te brengen.

Als je te  mager bent maar verder een goede kandidaat bent, moet je misschienenkele kilo's aankomen voor de operatie om ervoor te zorgen dat er genoeg vet is om over te dragen.

Als u er echter voor kiest om aan te komen ter voorbereiding op deze procedure, houd er dan rekening mee dat als u terugkeert naar uw normale, lagere gewicht, uw billen en heupen kunnen krimpen. 

U kunt nog steeds een goede kandidaat zijn als u rookt, maar u moet ten minste vier weken voorafgaand aan de operatie stoppen en dit vermijden tijdens uw eerste paar maanden van herstel. Roken kan het risico op ernstige complicaties vergroten en uw vermogen om te genezen in gevaar brengen.

Hoe verloopt een BBL?

Een BBL-procedure duurt twee tot vier uur, afhankelijk van de techniek van uw chirurg. Dit is wat je kunt verwachten dat er in die tijd zal gebeuren:

Markering en foto's

Uw chirurg zal nog een laatste gesprek met u hebben over uw doelen en de resultaten die u realistisch kunt verwachten.
Je huid wordt gemarkeerd terwijl je staat, waardoor de gebieden worden aangegeven waar vet wordt geoogst en toegevoegd.
Iemand zal uw "voor" foto's maken.

 

Anesthesie

Zodra u naar een pre-operatieve ruimte bent verplaatst, wordt er een infuus in uw arm geplaatst. Sommige chirurgen geven de voorkeur aan algemene anesthesie voor uw operatie waarbij grotere gebieden zijn betrokken, terwijl anderen de voorkeur geven aan lokale anesthesie met sedatie in de schemering.
Als u algehele anesthesie heeft (dus u zult volledig in slaap vallen), wordt dit via de IV toegediend.
Lokale anesthesie via injecties is ook een optie, dus je zou wakker zijn, maar de behandelde gebieden moeten verdoofd zijn. In dit geval kan uw chirurg ook IV-sedatie toepassen, zodat u ontspannen en slaperig bent. 


Liposuctie

Om u voor te bereiden op de operatie, wordt u naar de operatiekamer gebracht, waar uw huid wordt gereinigd met een antiseptische chirurgische voorbereiding.
Uw chirurg zal een mengsel van zout water, epinefrine en lidocaïne injecteren (om bloedingen en blauwe plekken te verminderen) voordat liposuctie wordt uitgevoerd.
Gewoonlijk wordt uw vet gezuiverd om de gezondste cellen te extraheren voor overdracht. Er zijn verschillende technieken om uw vet te "zuiveren" of "af te scheiden", dus dit is iets om tijdens uw consult met uw chirurg te bespreken.

 

Vet overdracht

Uw chirurg zal beginnen met het injecteren van het vet in het weefsel net onder het oppervlak van uw huid. Injecties kunnen in de billen worden geplaatst om meer projectie te geven en in de heupen om heupdips op te vullen en vollere rondingen te creëren. Sommige chirurgen zijn er sterk van overtuigd dat deze Braziliaanse butt-lift-injecties moeten worden gedaan met een stompe, trillende canule (een dunne buis) die groot genoeg is om niet per ongeluk een ader te scheuren; anderen denken dat ze met een injectiespuit betere controle hebben. Ze zijn het er allemaal over eens dat de belangrijkste veiligheidsfactor tijdens de vetoverdrachtprocedure is dat deze injecties boven de fascia blijven en niet in de spier terechtkomen. Intramusculair injecteren was een techniek die veel chirurgen gebruikten om de "opname" van het vet te verbeteren en een grotere hoeveelheid vet te injecteren, en sommigen geloven dit nog steeds. Maar volgens een studie uit 2019 is de langdurige retentie van het overgedragen vet net zo effectief als die wordt bereikt met intramusculaire injecties.
Ze blijven het vet net onder de huid van je billen en heupen aanbrengen totdat ze de meest esthetisch aangename contouren hebben bereikt, binnen de grenzen van wat veilig is.

.

Hoe lang is het resultaat zichtbaar? 

De vetcellen die na ongeveer vier maanden herstel overblijven, blijven permanent aanwezig.

Om uw BBL-resultaten op lange termijn te behouden, kunt u het beste uw gewicht behouden na de operatie. Gewichtsschommelingen kunnen een grote impact hebben op uw resultaten: te veel gewichtsverlies zal uw billen slanker maken, terwijl veel aankomen uw verhoudingen kan veranderen.

 

Is BBL veilig?

 

Braziliaanse billiften hebben de hoogste incidentie van postoperatieve complicaties van elke plastische chirurgische procedure, maar de meest voorkomende complicaties zijn cosmetisch: onregelmatige contouren of deuken, knobbels of diepe rimpels of "loopgraven", die sommige patiënten revisiechirurgie ondergaan om te corrigeren.

Tot voor kort had de procedure ook het hoogste geregistreerde sterftecijfer, als gevolg van longvetembolie - wanneer vet in de bloedbaan komt en de bloedtoevoer naar de longen blokkeert. In een onderzoek uit 2017 onder plastisch chirurgen door de taskforce Aesthetic Surgery Education and Research Foundation (ASERF), bleek de BBL een sterftecijfer van 1 op 3.000 patiënten te hebben, wat het de dodelijkste cosmetische chirurgie zou hebben gemaakt. 

Een wereldwijde Gluteal Fat Grafting Task Force die is samengesteld om de oorzaken te bestuderen, heeft in het voorjaar van 2018 een waarschuwing aan BBL-chirurgen gegeven en hen verzocht hun techniek voor het uitvoeren van gluteale vetvergroting opnieuw te evalueren.

De belangrijkste aanbeveling van de taskforce was dat vetinjecties in de billen veilig zijn, als ze in de onderhuidse ruimte net onder de huid worden toegediend - nooit onder de fascia en in de bilspier. Dit houdt dat geïnjecteerde vet weg van de bloedvaten die betrokken zijn bij BBL-gerelateerde vetembolie.

Als vervolg op de BBL-enquête van 2017 is in het voorjaar van 2020 een collegiaal getoetst artikel gepubliceerd in het Aesthetic Surgery Journal waaruit blijkt dat de operatie een sterftecijfer heeft van 1 op 14.952 wanneer deze wordt uitgevoerd door een gecertificeerde plastisch chirurg. Dit nieuwe sterftecijfer is veel lager dan het eerder gerapporteerde sterftecijfer en is zelfs lager dan dat voor een buikwandcorrectie. "Deze nieuwe studie was beter ontworpen en miste de gebreken die in de enquête van 2017 werden gezien. Het liet duidelijk zien wat degenen onder ons die deze procedure al vele jaren doen al wisten - dat wanneer correct uitgevoerd en het vet alleen boven de spier wordt geïnjecteerd, de BBL-procedure eigenlijk veiliger is dan de meeste andere procedures voor plastische chirurgie. "Helaas blijven de media, en sommige collega's, nog steeds uitzenden dat de BBL een risico op overlijden van 1 op 3.000 heeft, terwijl de wetenschap zegt dat het gewoon niet waar is en nooit is geweest."

In het artikel zei 94% van de chirurgen die reageerden dat ze op de hoogte waren van de aanbevelingen van de Task Force, en slechts 0,8% zei dat ze nog steeds vet in de spier injecteerden. (Merk op dat deze onderzoeksresultaten geen antwoorden bevatten van cosmetisch chirurgen, die mogelijk niet dezelfde strenge training hebben als een door het bestuur gecertificeerde plastisch chirurg.)

Find your Clinic

Katrien VDL

Ga niet in het buitenland

gemiddelde waardering 1 uit 5
BBL

Ik liet mijn BBL uitvoeren in Turkije. Dit was veel goedkoper en dacht een vakantie is mooi meegenomen. NOOIT meer. Zoveel pijn toen ik vliegtuig op ging en daarna complicaties waardoor ik in België naar spoed moest.

bottom of page