PRP
PRP-injectietherapie heeft een verscheidenheid aan medische en cosmetische toepassingen, van het helpen herstellen van een beschadigde huid en het versnellen van genezing tot het verminderen van haaruitval en donkere kringen.
Een PRP-injectiebehandeling begint met het afnemen van het eigen bloed van een patiënt en het verwerken ervan, zodat alleen de verrijkte cellen overblijven. De verrijkte cellen, bloedplaatjesrijk plasma (PRP) genoemd, bevatten groeifactoren die vervolgens in een gericht gebied worden geïnjecteerd, meestal in gewond of beschadigd weefsel, ligamenten of huid.
PRP kan ook plaatselijk worden aangebracht na microneedling, voor een huidverjongende behandeling die een Vampire Facial wordt genoemd.
Pro's & Cons
Pluspunten
-
De bloedplaatjesrijke plasmabehandeling kan weefsels regenereren, nieuwe haargroei stimuleren en verwondingen helpen genezen.
-
Het plasma komt uit je eigen lichaam, dus er is weinig kans op een negatieve reactie.
-
Bijwerkingen zijn meestal mild, met slechts een paar dagen blauwe plekken, zwelling en roodheid op de injectieplaats.
Nadelen
-
Zoals bij elke injectie, kunt u enkele uren na uw PRP-behandeling wat pijn en ontsteking op de injectieplaats hebben.
-
Resultaten zijn niet permanent; je hebt twee keer per jaar onderhoudsbehandelingen nodig, wat duur kan worden.
Waar is PRP goed voor?
Er wordt aangenomen dat bloedplaatjesrijke plasma-injecties een groot aantal voordelen hebben.
Versnelt de omzet van nieuwe huidcellen en verhoogt de collageenproductie.
Verbeterd de seksuele gezondheid van mannen en vrouwen, met behandelingen die respectievelijk P-Shot en O-Shot worden genoemd.
Behandeld wallen onder de ogen of donkere kringen.
Bloedplaatjesrijke plasmatherapie kan ook worden gecombineerd met andere cosmetische procedures, zoals laserresurfacing of vetoverdracht, om de resultaten te verbeteren.
PRP wordt al lang gebruikt in de sportgeneeskunde en regeneratieve geneeskunde, evenals in de orthopedie. Sportblessures zijn vaak gerelateerd aan trauma's van zacht weefsel (zoals rotator cuff) en veel aanbieders zijn van mening dat PRP het genezingsproces kan versnellen voor verwondingen zoals gescheurde pezen en verstuikingen.
Hoe werkt PRP?
Plasma bevat rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (of trombocyten) die bijdragen aan essentiële groeifuncties en genezingsprocessen, waaronder wondgenezing. Wanneer deze bloedplaatjes worden geïsoleerd en in een behandelgebied worden geïnjecteerd, stimuleren ze de productie van herstellende cellen in uw lichaam.
Om een PRP-injectie voor te bereiden, wordt het bloed van de patiënt geëxtraheerd en door een centrifuge geleid, waardoor een concentratie van bloedplaatjes ontstaat. Ze worden dan rechtstreeks geïnjecteerd in het geblesseerde gebied of weefsel dat regeneratie nodig heeft.
U kunt gedurende 3 tot 10 dagen wat kneuzingen, pijn en zwelling op de injectieplaats ervaren, maar u zou uw normale activiteiten onmiddellijk moeten kunnen hervatten, zonder dat u enige hersteltijd van het werk nodig heeft.
Hoe lang is het resultaat zichtbaar?
Studies hebben aangetoond dat de voordelen van PRP-injecties meestal 6 tot 9 maanden aanhouden.
De levensduur van de resultaten varieert echter van persoon tot persoon en hangt gedeeltelijk af van de frequentie van injecties, de concentratie van PRP, het behandelde gebied en andere specifieke kenmerken van uw situatie. Vraag tijdens uw consult aan uw leverancier hoe lang hij verwacht dat uw resultaten zullen aanhouden.
Hoeveel behandelingen heb je nodig?
De meeste mensen hebben 3 PRP-injectiebehandelingen nodig, met een tussenpoos van een maand, voor optimale resultaten.
Om het resultaat te behouden, wordt elke 6 maanden een vervolgbehandeling aanbevolen.