top of page
doctor-drawing-marks-on-woman-body-before-plastic-2022-05-28-10-48-05-utc.jpg

Tummy tuck - buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie is een poliklinische procedure die de buikcontouren verbetert door overtollige huid en vet te verwijderen en de onderliggende spieren aan te spannen.

Bij een traditionele, volledige buikwandcorrectie mag u het volgende verwachten:

 • verwijdert overtollig vet en verslapte huid van het gebied van de navel tot het gebied net boven het schaambeen.

 • verstevigt de resterende huid en spieren, waardoor een plattere buik ontstaat

 • herpositioneert de navel

Pro's & Cons

Pluspunten​​​

 • Een buikwandcorrectie trimt de taille en creëert een gladder, steviger, goed gevormd buikprofiel.

 • Je ziet er beter uit en voelt je zelfverzekerder in kleding en badkleding, omdat je geen outfits hoeft te kiezen die bij je buik passen.

 • Het zal zwangerschapsstriemen van de onderbuik verwijderen of verminderen, evenals andere littekens in de onderbuik (C-sectie, hysterectomielittekens, enz.).

 • U kunt verbeteringen opmerken in (of totale eliminatie van) lage rugpijn en urine-incontinentie, zodra de kracht en stabiliteit in de buikkern zijn hersteld.

 • Een buikwandcorrectie kan uw uiterlijk voor altijd veranderen. De resultaten zijn meestal langdurig, tenzij u veel aankomt of zwanger wordt.

 

Nadelen

​​

 • Het is een grote operatie met een lang herstel. Je hebt twee weken downtime nodig en het volledige genezingsproces kan drie maanden tot een jaar duren.

 • Het heeft een relatief hoog complicatiepercentage van 3% (zie hieronder meer over de risico's).

 • De operatie laat een permanent, zij het goed verborgen litteken achter dat zich kan uitstrekken over de onderbuik, van heup tot heup.

 • Het is niet goedkoop, en de verzekering dekt het waarschijnlijk niet (hoewel een deel gedekt kan zijn, als uw procedure hernia-reparatie omvat).

 • Mogelijk hebt u een touch-up nodig om uw resultaten te verfijnen. Dit is vooral het geval als je een volledige mommy-make-over hebt gehad met meerdere procedures tegelijk.

Hoe verloopt een buikwandcorrectie?

Afhankelijk van de complexiteit van de procedure duurt een buikwandcorrectie tussen de 90 minuten en vijf uur. Het wordt meestal uitgevoerd onder algemene anesthesie (zodat de patiënt volledig slaapt), hoewel het kan worden uitgevoerd onder IV-sedatie en tumescente anesthesie. 

 1. Uw chirurg zal beginnen met het maken van een lange horizontale incisie, net binnen of boven de schaamstreek en onder de bikinilijn. Ze kunnen ook een tweede incisie maken rond de navel.

 2. Vervolgens scheiden ze de huid en het onderliggende weefsel van de spieren tot aan de onderkant van het borstbeen, en mogelijk over de ribbenkast, voordat ze de huid optillen om de onderliggende buikspieren te herstellen en aan te spannen.

 3. Zodra de spierreparaties zijn voltooid, wordt de huid van de bovenbuik naar beneden getrokken en wordt het bekkenweefsel (inclusief de vulva) omhoog getrokken om een ​​strakkere buikhuid te creëren tijdens het zitten.

 4. Een nieuwe opening voor de navel wordt gemaakt in de middellijn en verankerd aan de buikwand.

 5. Overtollig vet wordt verwijderd van de huid rond de nieuwe navelopening, waardoor het een aantrekkelijke "innie"-look krijgt. (Als uw chirurg om welke reden dan ook uw navel niet kan behouden, kan een naveltattoo er heel natuurlijk uitzien.)

 6. Overtollige buikhuid wordt weggesneden.

 7. De resterende huid wordt gladgestreken en de incisie wordt dichtgehecht.

 8. Gaas of ander chirurgisch verband kan op uw buik worden aangebracht en worden afgedekt met tape of een elastisch verband.

 9. Uw chirurg kan chirurgische drains inbrengen om te voorkomen dat vocht zich tijdens de genezing in en rond de incisie ophoopt. Deze doorzichtige plastic buisjes worden door kleine incisies onder de belangrijkste chirurgische incisie geplaatst.

U kunt ook in een compressiekous worden geplaatst. Als dat het geval is, wordt u gevraagd deze gedurende ten minste de eerste week maximaal 24 uur per dag (behalve tijdens het douchen) te dragen, om zwelling tijdens uw genezing te verminderen.De meeste chirurgen gebruiken oplosbare interne hechtingen, behalve bij het spierherstel. Als er hechtingen op het huidoppervlak worden gebruikt, moeten deze binnen een week na uw operatie worden verwijderd bij uw eerste vervolgafspraak.

Hoe lang is het resultaat zichtbaar? 

Resultaten van buikwandcorrecties kunnen langdurig zijn: 10-20 jaar tot voor altijd. De duurzaamheid van uw resultaat hangt af van of u een gezonde levensstijl aanhoudt en aanzienlijke gewichtstoename vermijdt - beide kunnen bijdragen aan een vroegtijdig verlies van uw resultaat. "Goede voeding en lichaamsbeweging zijn noodzakelijk om uw chirurgische resultaat te behouden, dus zorg ervoor dat deze gewoonten aanwezig zijn voordat u een buikwandcorrectie krijgt".

De huidkwaliteit voorafgaand aan de operatie, evenals veranderingen die van nature optreden bij het ouder worden, kunnen ook van invloed zijn op de resultaten van uw buikwandcorrectie. In de toekomst wilt u misschien een niet-chirurgische lichaamscontourbehandeling zoals Emsculpt overwegen, naast een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

 

Is een buikwandcorrectie veilig?

 

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer deze wordt uitgevoerd door een ervaren, door een gecertificeerde plastisch chirurg. De meeste patiënten ervaren slechts kleine bijwerkingen, waaronder blauwe plekken, zwelling en tijdelijke gevoelloosheid langs de incisieplaats.

Dit is echter een grote operatie, met een hoog aantal complicaties in vergelijking met andere cosmetische ingrepen.

In een studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Plastic and Reconstructive Surgery, was het complicatiepercentage van buikwandcorrectie het dubbele van dat van andere cosmetische ingrepen: 3% versus 1,5%. Dit waren de meest voorkomende ernstige complicaties en bijwerkingen en risico's van buikwandcorrecties:

 • hematoom (bloed dat zich onder de huid verzamelt)

 • seroma (een ophoping van heldere vloeistof in het lichaam)

 • infecties

 • trombose (bloedstolsels)

 • Patiënten kunnen ook longtrombo-embolie krijgen (bloedstolsels die de longen bereiken), maar dit is een zeldzame bijwerking. Het gebruik van IV-sedatie en tumescente anesthesie vermindert dit risico verder.

Buikwandcorrecties hebben ook een hoger sterftecijfer dan de meeste andere cosmetische ingrepen.

Het niet opvolgen van de door uw chirurg aanbevolen richtlijnen voor rust en beweging kan leiden tot meer pijn of schade aan uw incisie, wat kan leiden tot een langere hersteltijd, meer littekens of de mogelijke noodzaak van corrigerende chirurgie.

Echter, enige beweging tijdens uw genezing kan bloedstolsels helpen voorkomen, dus bespreek met uw chirurg hoe snel u moet gaan lopen en hoe u dat veilig kunt doen.

Find your Clinic

Natascha Wever

pfff niet niks...

gemiddelde waardering 4 uit 5
Tummy Tuck

Vorige week geopereerd en zwaar onderschat. Zoveel pijn, kan niet veel doen nu. Ik moet waarschijnlijk nog even wachten en als ik het uiteindelijke resultaat zie zal ik wel blij zijn, als ik nu al kijk maar toch heftig hoor. Niet onderschatten...!

bottom of page